Condoleren : hoe doe je dat eigenlijk?

Cicero consult: Condoleren

Wat is condoleren?
Condoleren houdt in dat je de nabestaanden je medeleven met het verlies van hun dierbare toont.

Je kunt dit doen door het sturen van een handgeschreven condoleancebrief of -kaart, telefonisch, tijdens een bezoek aan de nabestaanden of na de uitvaartplechtigheid.

http://sociaalopstap.nl

Zijn er regels voor condoleren?
Vaste regels in de vorm van een etiquette zijn er niet meer. Vroeger waren die er wel zodat iedereen precies wist wat er van hem of haar verwacht werd. Tegenwoordig wordt een etiquette als ouderwets ervaren. Maar het prettige van een etiquette is wel dat in geval van twijfel deze regel altijd van toepassing is. Je hebt een veilige leidraad zodat je niet verkeerd kunt doen. Hoe je condoleert maakt niet zoveel uit, belangrijker is dat je iets van je laat horen. Hoe moeilijk je condoleren ook vindt. Vergeet niet dat het de nabestaanden echt helpt bij het verwerken van het verlies.

Wat ga je doen: een kaart sturen of een bezoek brengen?
Lees je het in de krant of hoor je het via iemand anders dan kun jezelf beslissen wat je doet. Meestal zul je er dan voor kiezen een voorgedrukte kaart te sturen. Schrijf er dan een korte welgemeende tekst bij. Ook hier volg je je gevoel. Een condoleance via e-mail of sms is echt not done.

Wil je toch graag persoonlijk je steun betuigen, dan kun je natuurlijk een kort bezoek brengen. Op de rouwkaart of in de overlijdensadvertentie staat meestal wel wat de familie wil. Weet wel zeker bezoek gewenst is. Twijfel je dan kun je altijd eerste even bellen of en wanneer bezoek gelegen komt. Je kunt natuurlijk ook wachten tot na de uitvaartplechtigheid.

Ben je een goede vriend of familie van de overledene?
Dan breng je vóór de begrafenis een kort condoleance bezoek. Je draagt hierbij passende, donkere kleding. Tijdens zo’n bezoek wordt er alleen over de overledene gesproken. Pas je aan de situatie aan. Aanwezig zijn en luisteren is belangrijker dan zelf praten.

Een condoleance bezoek brengen
Veel mensen weten niet goed wat ze moeten zeggen of doen als ze iemand willen condoleren. Je kunt daarbij het best je gevoel volgen en doen wat jou op dat moment het beste lijkt. Je kunt condoleren met een handdruk en de woorden “Gecondoleerd met het overlijden van …’. Maar je kunt ook zeggen hoe erg je het overlijden vindt of iemand alleen even omhelzen.

Loop er niet voor weg
Volg je gevoel maar loop er niet voor weg. Het feit dat je gekomen bent wordt meestal heel erg gewaardeerd. De nabestaanden weten meestal achteraf precies wie er aanwezig waren. Wat er gezegd is wordt over het algemeen niet onthouden. Niets zeggen en de nabestaanden letterlijk uit de weg gaan zal nooit meer vergeten worden. Een weg terug om de vriendschappelijke banden te herstellen is meestal niet meer mogelijk.

Laat daarom altijd iets van u horen als iemand die u kent verdriet heeft.

 Condoleren via het web
Een condoleance register wordt steeds vaker op het internet aangemaakt om iedereen de kans te geven iets te schrijven. Dit is geen vervanging van het persoonlijke condoleren. Sta je ver van de overledene af dan is het een prima manier om de nabestaanden een hart onder de riem te steken.

De kern: Meen wat je zegt!
Weet je op dat moment niet wat te zeggen dan kun je veilig terug grijpen naar de vaste regels en bewoordingen. Medeleven tonen gaat niet om praten, maar vooral om aanwezig zijn en luisteren. Laat de ander praten.

Heb je nog een goede aanvulling of eigen ervaringen die je wilt delen dan hoor ik ze graag!

Wil je meer weten over Cicero Consult?
Vraag dan via www.ciceroconsult.nl de folder aan of 
bel mij 06 – 429 750 62

 
Condoleren?? Hoe doe jij dat?
 

One Response to Condoleren : hoe doe je dat eigenlijk?

  • toen mijn vader stierf was ik erg blij met praktische hulp die mensen aanboden,bv mee de stad in om kleren voor de crematie uit te kiezen,boodschappen doen ( er komen altijd extra mensen langs,dus koffie tekort ) , maar ook sullige dingen als bv vuilnis buiten zetten,en andere klusje sdie wel door moeten gaan

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

contact
Cicero consult
Hinsje van der Klift
Tel. 06 - 429 75 062
Email: info@ciceroconsult.nl

Contactformulier

Neem contact op met Cicero Consult

Aanmelden voor de nIeuwsbrief


Blog berichten
nieuwsbrieven archief